Anda Jenis Cepat Putus Asa Dan Takut Mencuba? Kisah Elon Musk Ini Akan Menaikkan Motivasi Anda

0
1117

“I just started reading books” – Elon Musk
.
.
Itulah jawapan yang Elon Musk jawab semasa Ray Dalio bertanyakan kepada beliau tentang apakah background dia dalam rocket science.

Gila kan?

Ibaratnya.. “Weh, ko nak bawak orang pergi ke Marikh? Macam mana? Ko belajar ke pasal-pasal roket ni?”

Jawabnya.. “Ntah, aku pon xtahu. Aku dah start baca buku”

Fuhh.

So macam mana Elon Musk datang dengan idea SpaceX ni?

Setelah sekian lama.. dia fikir something akan terjadi dekat Bumi ni macam krisis penyakit yang teruk ataupun kita ni kena hentam dengan meteor sehingga hancur Bumi ni. Dan manusia perlukan tempat yang lain selain dari Bumi untuk bermul semula dari awal.

Elon Musk pon pergi tengok website NASA untuk tengok progress tentang program ke Marikh ni. Apa yang menyebabkan Elon Musk ni terkejut adalah.. NASA takde fikir or takde program pon untuk ke Marikh ni.

Pada masa tu EM ada 180 juta dan baru sahaja jual Paypal. Megikut perkiraan dia, kalau dia beli ICBM (Intercontinental Ballistic Missile) dari former USSR dan hantar sebiji ke Marikh, mungkin dia boleh inspire eksplorasi ke Marikh ni.

Tapi macam mana dia nak buat sedangkan dia xtahu apa-apa langsung tentang roket science?

“I just started reading books”

Apa yang membuatkan SpaceX ni sangat power although boleh dikatakan newcomer (tak la baru sgt – since 2002) dalam roket meroket ni?

Satu je jawapan dia.. “reusable” rocket.

Technically – rocket ada 9 powerful engines and the first engines (first-stage booster) ni lah yang paling mahal.

Apa yang berlaku atau conventional rocket adalah bila rocket ni launch, first stage booster ni akan “return” semula ke Bumi sebagai junk. Tapi itu adalah one of the goal SpaceX sekarang – reusable roket.

Dalam outer space exploration ni, to make it economical adalah untuk menggunakan reusable rocket. Kalau tak boleh guna semula, segala launching ke outer space ni akan menjadi super expensive.

Dan yang paling susah untuk buat reusable rocket ni adalah untuk develop software yang boleh bantu dan guide rocket ni safely land dekat bumi atau return back to droneship.

Kerja gila? Yes. Sangat.

Salah seorang bekas ketua jurutera di NASA pernah berkata secara sinis.. “Untuk guna semula first-stage booster, landing perfectly is impossible. Kalau buat pon, confirm akan rosak teruk” – dengan kata lain, kalau landing pon, tetap tak boleh pakai,

Bila seorang yang tinggi authority berkata begitu.. apa Elon Musk and the team buat?

Prove ’em wrong? Tak. Tak Tak.

There is nothing to prove sebab mereka tahu, they will achieve it. Sooner or later.

Dalam salah satu interview dari SpaceX engineer berkata.. “SpaceX was based on test, test, test, test. Test as we fly”. Maksudnya, mereka pon tak tahu mereka dapat achieve ke tak dalam masa terdekat. Mungkin faktor teknologi yang bakal menghalang mereka.

Akan tetapi, the only way to find out if they can achieve it or not is by testing it sampai ke sudah.

And they did that.

Sept 29, 2013.

Semasa team SpaceX nak test reusable flight abilities ni, roket yang dihantar tu pulang semula ke Bumi tapi hilang kawalan then “Pofffffff”. Meletup. Masuk dalam laut.

After berkali-kali cuba dan gagal, million dollars money was spent, akhirnya pada April 8, 2016, CRS-8 safely landed dengan penuh macho dan bergaya dekat drone-ship.

Now, SpaceX dah berjaya return first-stage booster secara konsisten.

Next target?

Mereka aim for second-stage, and third-stage booster untuk return pulak.

Dari 9 power engines tu, mereka nak return 3 booster ni semula and make it reusable. Kalau dulu jimat 10%, now depa target nak jimat 30% lagi.

Whole story ni mengajar kita banyak benda as I read this.

[1] If you have goals, you have nothing to prove. Just work towards it.

[2] Get your people right, smarter than you are to work for you.

[3] Persistent. Test test test test. Work work work work. And you will get it sooner or later.

In life, there’s so much thing that will put you off. Diri kita sendiri ke.. your staff ke.. jiran ke.. siapa-siapa ke.. they will do so either by purpose or accidental.

And it’s up to us macam mana kita nak react to those event yang happen towards while we are working towards our goal.

Kita boleh sentap.. kita boleh rasa down.. kita boleh rasa macam.. why the world against us..

Akan tetapi it doesn’t matter. When you stop working towards your goal.. it end there. No one going to work for your goal and give it to you.

We only have us to make it happen.

Kita boleh blame FB, “Mat Juki” la algo la… does it matter? Probably.. But human psychology doesn’t change evolutionary in the past 400-500 years (based on buku Persuasive Copywriting).

Oh ya.. cerita ni based on my reading – I have no background in rocket science too. I just read and share the things that inspired me. And hopefully, it inspire you too, my friends.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here